Het doel van het opschalingsproject LocusFocus 2.0 is om LocusFocus verder te doen groeien en te laten evolueren tot een onmisbare tool voor ondernemers, adviesverleners en beleidsmakers met een ruimtevraag. Het wil op die manier een waardevolle bijdrage leveren in Vlaamse uitdagingen zoals optimaal ruimtegebruik voor economische activiteit, leefbare buurten en verweven kernen.

optimalisatie LocusFocus

LocusFocus maakt datagedreven locatieadvies voor ondernemingen op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier mogelijk. Per locatie wordt een unieke score berekend waarin ruimtelijke kenmerken en bedrijfskenmerken (activiteit, mobiliteitsprofiel, grootte, …) slim gecombineerd worden (zie FAQ’s voor meer uitleg), om tot een gefundeerd locatieadvies te komen. Met deze tool kunnen ondernemers en adviesverleners, op basis van de LocusFocus score en het bijhorende gedetailleerd resultatenrapport zelf bekijken hoe geschikt een bepaalde locatie is voor hun type bedrijf. De tool is sinds maart 2023 beschikbaar via deze website www.locusfocus.be en toepasbaar op het hele grondgebied van Vlaanderen.

De bestaande tool wordt versterkt door de parameters, waar lokale besturen en ondernemingen zich in besluitvorming op baseren beter af te stemmen op de gebruikte datasets. Hierbij zal onder meer onderzocht worden of een integratie van het actuele aanbod te koop en te huur en daarnaast ook het inventarisatieproces van leegstandsdata een meerwaarde betekent in de locatieanalyse en of een dergelijke ontwikkeling technisch haalbaar is. Er wordt daarnaast ook onderzocht hoe de huidige scoring die gestandaardiseerd wordt op de Vlaamse mediaan, geoptimaliseerd kan worden naar kleinere (referentie)regio’s als vergelijkingsbasis.

De verdere ontwikkeling van LocusFocus zal een relevante bijdrage en meerwaarde betekenen binnen de beleidsvisie: “de juiste onderneming op de juiste locatie”.

Concreet zal de LocusFocus tool binnen het huidige LocusFocus 2.0 project geoptimaliseerd worden. Hiervoor wordt ingezet op:

  • toevoegen van extra datasets om de LocusFocus score te berekenen

  • toevoegen van extra datasets om relevante informatie in het resultatenrapport mee te geven

  • uitwerken van een regionaal scoringsprincipe

  • verduidelijking van informatie op de website www.locusfocus.be

Het project wordt uitgevoerd door de kernpartners van het voorgaande LocusFocus project – POM Vlaams-Brabant, zuid West-Vlaamse intercommunale Leiedal en Vlaams-Brabants steunpunt voor e-government VERA – aangevuld met de steden Vilvoorde en Kortrijk. De expertise van de dienst ruimtelijke economie van VLAIO ondersteunt het project daarnaast met ruimtelijk economische beleidskennis.

Het project startte in april 2024 en loopt tot eind maart 2026. De oplevering van de geoptimaliseerde LocusFocus tool wordt voorzien in het voorjaar van 2026.

Zoals het voorgaande LocusFocus project wordt ook dit vervolgproject uitgevoerd met Vlaamse en Europese steun. Zowel Europa als Vlaanderen subsidieert het project voor 30%. LocusFocus 2.0 is een van de vier door VLAIO geselecteerde City of Things projecten (2023) waarbinnen lokale overheden de mogelijkheid krijgen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met behulp van digitale data en innovatieve technologie.

Voor meer informatie over LocusFocus 2.0: jana.vanrompaey@pomvlaamsbrabant.be